Friidrottens årsberättelse 2022

För verksamhetsåret 2022 har friidrottens sektionsstyrelse bestått av följande personer:

  • Markus Åkerfelt, ordförande
  • Lucas Mattsson, vice ordförande
  • Jimmy Pero, sekreterare
  • Åke Björklund, medlem
  • Marie Rask, medlem

Även tränaren för den äldre gruppen, Amanda Gustafsson, har haft möjlighet att delta i styrelsens möten. Som kontaktperson till ÅID:s friidrottsutskott har Lucas Mattsson fungerat.

Allmänt om det gångna verksamhetsåret

Verksamhetsåret 2022 blev året då pandemirestriktionerna som hållit samhället i ett hårt grepp under de senaste åren äntligen började lätta. Träningsverksamheten har kunnat fortgå oavbrutet i stort sett hela året och de aktiva har kunnat delta i tävlingar både på hemmaplan och utanför Åland.

2022 innebar också en nystart i annan bemärkelse: Den nya friidrottsarenan i Mariehamn, som fått namnet Baltic Friidrottsarena, stod äntligen klar efter flera års förseningar i byggnationerna. Efter att ha mjukstartat med sporadisk träningsverksamhet och en enstaka intern tävling under hösten 2021, drog verksamheten på arenan nu igång på allvar och arenan utrustades inför våren med belysning, ordentligt förråd, förnyad utrustning och utökade möjligheter till redskapsförvaring. Vi har märkt av ett stort intresse för arenan, både i form av intresse för att träna friidrott men glädjande nog också den spontanidrott som arenan gett upphov till. Det centrala läget och närheten till motionsbana och andra idrotter gör arenan till en naturlig del av den åländska idrottsrörelsen.

Den nya arenan invigdes ordentligt under året med två stora evenemang: Stafettfesten i maj och SFI-mästerskapen i augusti. Stafettfesten blev en succé och folkfest med över 100 deltagande lag från hela Åland. SFI-mästerskapen, det största friidrottsevenemanget på Åland på tio år, blev även det en stor framgång med 330 deltagare från hela Svenskfinland som gjorde upp i dryga 100 grenar och tillsammans gjorde nästan 800 starter. Evenemanget var en stor samarbetsinsats av de åländska friidrottsföreningarna, samarbetspartners och frivilliga. Arrangemanget fick mycket beröm av de gästande föreningarna och väckte ett intresse för att komma tillbaka till Åland på träningsläger och framtida tävlingar.

SFI-mästerskapen i augusti krävde mycket förberedelser och många frivilliga funktionärer. Åke Björklund och Stefan Mattsson (längst till vänster i profil) var centrala i löpgruppen. Foto: Sussie Mattsson.

Juniorverksamheten är fortsatt stabil och deltagandet fortsatt högt, även om förra årets rekordsiffror inte nåddes. Glädjande är dock att bredden på deltagarbasen och styrelsens långsiktiga arbete med att värva nya, unga förmågor som testar på friidrott för första gången har burit frukt. Juniorernas träningsår avslutades traditionellt med en julavslutning, denna gång med bowling på Idrottsgården.

Styrelsen har under året aktivt jobbat för att stärka friidrottens långsiktiga status. Man har under året ytterligare utökat antalet sponsorer för föreningen och har aktivt jobbat tillsammans med IF Åland och Ålands Idrottsdistrikt för att möjliggöra de stora tävlingssatsningar som satt Åland på den nordiska friidrottskartan i och med den nya arenan.

Juniorverksamhet

Nybörjargruppen på träning på Baltic Friidrottsarena i maj 2022. Foto: Åke Björklund

IFK Friidrott har under 2022 drivit två juniorgrupper: En nybörjargrupp under ledning av Åke Björklund och en grupp för lite längre hunna som tränats av Amanda Gustafsson. Åldern på barnen i juniorverksamheten varierar mellan 6–13 år. Intresset för friidrotten har vuxit stadigt och med det även antalet aktiva juniorer. Träningar har hållits en gång per vecka, inomhus på Idrottsgården under perioden oktober-april och utomhus på Baltic Friidrottsarena under sommaren. Föreningens äldre idrottare har i likhet med tidigare år tränat under ledning av Ålands Idrottsdistrikt.

Säsongens första tävling för många av föreningens juniorer kom under vårens ungdomsserie inomhus i Eckeröhallen. IFK knep en fjärdeplats i lagtävlingen med 156 insamlade poäng på de tre deltävlingarna, med flitigt deltagande av bland annat Erin Lagerström, Alexander Björkén och Tuva Ottoson. Våren bjöd också på fina insatser i de tre deltävlingarna av S-markets terrängcup, som avgjordes på terrängbanorna vid Solvallen i Eckerö, Furuborg i Lumparland och Breidablick i Finström. Bland annat IFK-löparna Melvin Östergård, Eddie Furu och Morgan Furu knep framskjutna placeringar i sina respektive åldersklasser.

Utomhussäsongen bjöd på soliga tävlingsupplevelser och för första gången gick hela ungdomsserien utomhus av stapeln på Baltic Friidrottsarena. Det visade sig sporra hemmaföreningen IFK lite extra, som för första gången på många år lyckades vinna lagtävlingen! Vann gjorde man på hela 395 poäng efter en stabil insats med många deltagare i varje deltävling.

Några av de flitiga IFK-friidrottare som hjälpte till att få höja pokalen i lagtävlingen i Ungdomsserien 2022. Foto: Maria Söderlund.

Seniorverksamhet

Gällande de idrottsliga resultaten kan konstateras att trots att föreningen har fina galjonsfigurer och toppar, så börjar bredden på seniorsidan att tunnas ur. De senaste årens bristande tränings- och tävlingsmöjligheter, en konsekvens både av pandemin och av det försenade arenabygget, ledde i kombination med ett generationsskifte där flera av föreningens unga vuxna flyttat bort från Åland för studier till en föryngring i såväl träningsgrupper som i tävlingstrupper. Glädjande är dock den ökande träningsivern och bredden i de yngre åldersgrupperna, där många aktiva har kapacitet att bli morgondagens lysande stjärnor. Vi noterar också ett uppsving i det allmänna intresset för löpning i samhället, och en av föreningens arbetspunkter inför kommande år blir att fundera på hur man kunde öka intresset för det organiserade föreningsidrottandet och få med fler motionärer i verksamheten.

Sara Wiss tog under året klivet in i veteranklassen i friidrott och hennes utveckling som toppsprinter fortsatte att nå nya höjder. Vid inomhus-SM i Växjö den 26 februari satte hon åländskt rekord i försöken på 60 m med imponerande 7,60. I finalen blev hon sjua på 7,63. Även på 100 m gick hon starkt framåt: Vid SM i Norrköping var hon bara tre hundradelar ifrån systern Hannas åländska rekord med 11,81. I finalen blev hon sjua på 12,02. Hennes resultat på 60 m gav en 14:e plats nationellt, medan tiden på 100 m tog henne in bland Finlands 10 bästa. Även utomhussäsongen blev stark: Vid lag-SM i Uppsala 21 juni gjorde hon ett topplopp på 100 m genom att bli femma på 11,91. Sara hade också stora framgångar i veteran-VM som hölls i Tammerfors 29 juni – 10 juli, där hon i kraft av dubbla medborgarskap valde att tävla för Sverige: Det blev ett överraskande guld på 100 m i D-35 på 11,95. I stafetten över 4×100 m blev det ny seger då laget vann på nya europarekordet 48,12. Vid SFI-mästerskapen i Mariehamn 21 augusti tog hon silver på 100 m med 12,32. På 200 m satte hon ett dunderpers med 25,10 i försöken, men blev femma i finalen på 25,31. Svenska veteranmästerskapen hölls i Kalmar 26-27 augusti: Där tog Sara två nya guld på 100 m med 12,25 och på 200 m med 25,25. Hennes två starter på 200 m i säsongavslutningen är onekligen lovande och vittnar om att 25-sekundersgränsen kan ryka inom en snar framtid.

Sara Wiss (bana 4) har visat upp sig på de stora arenorna under året. Bilden är från hennes guldlopp på Gibraltar 2019. Foto: Henrika Österlund.

Sprintern Eric Sjölund har tävlat sparsamt under säsongen, men under ÅM i Mariehamn i början av augusti visade han att han fortsättningsvis kan göra bra resultat då han löpte 11,44 på 100 m och 23,34 på 200 m. Eric har också gjort stora insatser utanför löparbanorna: Under sommaren axlade han ansvaret som verksamhetsledare för ÅID och gjorde ett värdefullt arbete med såväl det dagliga arbetet som de viktiga förberedelserna inför SFI-mästerskapen.

Föreningen ser just nu ett par unga lovande friidrottare som gjort stora framsteg under året. Storlöftet Julius Holmberg blev under SFI-mästerskapen på hemmaplan femma på 100 m i P15-klassen med personbästat 12,27 och på 300 m smällde han till med storfina 38,85 som räckte till ett brons. Julius tid på 200m, 24,95, som sattes under Åländska mästerskapen i augusti visar också att Julius just nu har en starkt stigande utvecklingskurva. Under ÅM utmärkte sig annars framför allt Alfred Söreskog-Pero bland juniorerna då han tog dubbla guld i P15-klassen i stavhopp och 100m, samt ett brons i höjdhopp. Alfred gjorde också en fin insats under SFI-mästerskapen, då han knep en bronsmedalj i stavhopp i tufft motstånd. I D17-klassen gjorde Nathalie Braun en stark insats: På 100 m blev hon sjua på personliga rekordet 13,48 och hennes pers på 200 m 27,98 var riktigt bra, även om det inte räckte till final. Det tidigare personliga rekordet 28,59 var inte ens en vecka gammalt, då hon satte det vid junior-FM i Lempäälä den 12-14 augusti. Tiden räckte där dessvärre inte till final men i hårt nationellt motstånd, där hennes försöksheat dessvärre hade en kraftig motvind, är en 23:e plats bra jobbat.

Alfred Söreskog-Pero och Nathalie Braun (till vänster i respektive bild) har gjort fina säsonger. Foto: Maria Södergård och Frank Ottesen.

Även föreningens veteranidrottare har gjort bra ifrån sig under året. Tom Tommiska tog en överlägsen seger i diskus H50 vid veteran-FM i Pedersöre den 14 augusti: Segerresultatet blev 46,10. I SFIM var han en hårsmån från medalj med ett kast på 38,54 i ösregn. Vid veteran-VM i Tammerfors den 6 juli blev han 13:e i diskus H50 på 36,54. Även Mats Holmberg imponerade genom att ta sig till final på 400 m häck i veteran-VM i Tammerfors, och i finalen för H45 blev han fyra på 59,93. Mats säsong kantades annars av skador.

Den 8 och 10 augusti avgjordes de öppna åländska mästerskapen på Baltic Friidrottsarena, med 24 deltagare som tillsammans gjorde 68 starter. Arrangemangen tjänade samtidigt som generalrepetition för funktionärerna inför SFIM. Bland resultaten kan i synnerhet nämnas Eric Sjölund och Alfred Söreskog-Pero, som båda blev dubbla åländska mästare.

SFI-mästerskapen den 19-21 augusti blev utöver de idrottsliga framgångarna en arrangörsmässig succé. I arrangörsstaben fanns IFK väl representerat, med bland annat Åke Björklund som grenledare för löpgrenarna samt Lucas Mattsson och Tomas Karlsson i organisationskommittén.

Slutligen önskar vi i styrelsen att rikta ett stort tack till våra trogna sponsorer som möjliggjort den framgångsrika verksamheten under året:

Styrelsen för IFK Mariehamns friidrottssektion

Kategorier:
Allmänt Friidrott