Friidrottens årsberättelse 2020

För verksamhetsåret 2020 har friidrottens sektionsstyrelse bestått av följande:

  • Markus Åkerfelt, ordförande
  • Lucas Mattsson, vice ordförande
  • Jimmy Pero, sekreterare
  • Henrik Boman, kassör
  • Åke Björklund, medlem
  • Marie Rask, medlem

Även tränarna för den äldre gruppen, Amanda Gustafsson, Eric Sjölund (våren) och Sebastian Diaz Vargas (hösten), har haft möjlighet att delta i styrelsens möten. Som kontaktperson till ÅID:s friidrottsutskott har Lucas Mattsson fungerat.

Allmänt om det gångna verksamhetsåret

Under mitten av våren drabbades friidrottens verksamhet, i likhet med resten av samhället, av nedstängningar och begränsningar i samband med att coronapandemin slog till. Friidrotten hade uppehåll från träningsverksamheten under sex veckor, efter vilka man lyckligtvis kunde påbörja utomhussäsongen och återuppta träningarna med diverse försiktighetsåtgärder. 

Ombyggnationen av WHA och förseningen av den nya friidrottsarenan vid Baltichallen innebar också begränsningar i verksamheten. Förutsättningarna att träna friidrott på WHA har varit begränsade, med endast tre banor och det nylagda konstgräset som begränsat möjligheterna till kastgrenar. Det nya konstgräset har också ökat bokningstrycket på arenan, vilket gjort att många träningstillfällen, främst för juniorerna, har hållits i skogen i anslutning till Idrottsparken.

Noterbart och glädjande är att antalet deltagare inte har påverkats negativt av dessa begränsningar och utmaningar. Under hösten fick friidrotten i stället ett litet uppsving, då flera nya förmågor testade på friidrott för första gången. Juniorernas träningsår avslutades traditionellt med en julavslutning, denna gång en bowlingkväll på Idrottsgården i december. De båda träningsgrupperna höll sina avslutningsgrupper skilt för att minska antalet deltagare av hänsyn till pandemirestriktionerna. Vid den uppskattade avslutningen bjöds det på julmust och pepparkakor.

Styrelsen har under året jobbat för att stärka friidrottens långsiktiga status. Under våren lanserades en ny hemsida för både friidrotten och resten av IFK, en hemsida som innehåller tydligare information om verksamheten och ger mer synlighet än tidigare. Sektionen har också sökt och blivit beviljade rättigheter att sälja reklam på den nya friidrottsarenan vid Baltichallen, vilket kommer att påverka sektionens ekonomi positivt under många år framöver.

Juniorverksamhet

Nybörjargruppen på träning vid Idrottsparken i juni 2020. Foto: Åke Björklund

IFK Friidrott har under 2020 drivit två juniorgrupper: En nybörjargrupp under ledning av Åke Björklund och en grupp för lite längre hunna som tränats av Amanda Gustafsson och Eric Sjölund. Eric flyttade i början av höstterminen till Sverige för studier och ersattes då som tränare av Sebastian Diaz Vargas. Åldern på barnen i juniorverksamheten varierar mellan 6–13 år. Intresset för friidrotten har fortsättningsvis varit stabilt och med det även antalet aktiva juniorer. Träningar har hållits en gång per vecka, inomhus på Idrottsgården under perioden oktober-april och utomhus på WHA under sommaren. Föreningens äldre idrottare har i likhet med tidigare år tränat under ledning av Ålands Idrottsdistrikt.

Flera av de årligen återkommande tävlingarna för juniorer på Åland tvingades ställa in på grund av coronapandemin, men inomhusserien i Eckeröhallen hann anordnas enligt vanligt koncept. Trots ett stabilt antal aktiva juniorer i verksamheten var intresset för deltagande i inomhusserien i Eckeröhallen svalt och föreningen ställde upp med endast ett fåtal representanter till varje omgång. Totalt 8 IFK-juniorer deltog i inomhusserien, där bl.a. Alfred Söreskog Pero segrade i P13-klassen med många fina enskilda grenresultat. Alexander Andersson tog andra plats i P15-klassen och även Liam Lundberg klarade sig bra i tufft motstånd i P11-klassen. IFK slutade på en femteplats i serien, precis som året innan.

Utomhus inleddes säsongen med en distriktstävling i terränglöpning i mitten av juni. Bröderna Morgan (P11) och Eddie Furu (P9) tog brons respektive silver i sina åldersklasser över 2 km löpning. Julia Rosenqvist tog silver i F13-klassen på 4 km. Vid Semestersprinten, en för säsongen ny serie tävlingar på WHA, noterades bland annat den fina tiden 13,37 på 100m av Julius Holmberg (P15). 

Viggo Clemes har under året, trots sin ringa ålder på 14 år, noterat stora kliv framåt och mycket konkurrenskraftiga resultat i sprintgrenarna. 13,04 på 100m och 57,44 på 400m är tider som Viggo med säkerhet kommer att förbättra under kommande säsonger då hans utveckling pekar spikrakt uppåt.

Seniorverksamhet

Mats Holmberg, Eric Sjölund och Sebastian Diaz Vargas vid Semestersprintens andra upplaga på WHA i juli. Foto: Henrika Österlund

Även seniorernas tävlingssäsong blev mycket begränsad med anledning av pandemin. Reserestriktioner och begränsningar av offentliga tillställningar betydde bland annat att tävlingsresor till Sverige var uteslutet, att antalet tävlingar var betydligt mindre än andra år och att kvalgränserna till vissa tävlingar var tuffare. Resorna till Finland var en logistisk utmaning och tävlingsutbudet på hemmaplan skralt, men ett antal mycket fina prestationer noterades trots det.

Mats Holmberg har dragits med en del skadeproblem de senaste åren men nådde under 2020 sitt livs formtopp. Vid veteran-FM i Jyväskylä i mitten av september blev det fyra guld i M45-klassen. Resultatnivån var särskilt stark på 100m, 200m och 400m, och den fjärde guldmedaljen kom på 400m häck. Även Tom Tommiska tog medalj i M45 genom att bli tvåa i diskus med resultatet 40,98.

Eric Sjölund var speciellt flitig på tävlingsfronten under sommaren och gjorde bland annat en tävlingsturné på fastlandet med tre tävlingar på lika många dagar i Laitila, Närpes och Reso. I Laitila noterades han bland annat för sommarens snabbaste 200m-lopp av någon ålänning med tiden 22,70, dock i för hård medvind. En vecka tidigare, vid en tävling i Borgå, hade Eric slagit åländskt årsbästa även på 100m: 11,28. Även Sebastian Diaz Vargas återfinns högt upp i de åländska årsbästalistorna: Åländskt årsbästa på 200m (23,71) och en tredjeplats på 100m med 11,84, båda tiderna noterade i Mariehamn under Semestersprinten.

Hanna Wiss gjorde comeback efter en tids frånvaro från idrottandet för att bli mamma, och noterade bland annat åländska årsbästan i favoritgrenarna 60m (7,89), 100m (12,35) och längd (5,69). I D17-klassen noterade Ida-Maria Sjölund fina tiden 27,85 på 200m. Vid en tävling i Helsingfors noterades Ida-Maria även för tiden 27,07 på samma distans, dessvärre i lite för hård medvind.

Vad värdetävlingar och mästerskap beträffar var säsongen mycket skral. SFI-mästerskapen som skulle ha arrangerats i Närpes sköts upp ett år. På grund av de begränsade möjligheterna till tävlingar och tävlingsförberedande träning tvingades de flesta ålänningar ställa in sitt deltagande i FM, och det var endast vid veteran-FM i Jyväskylä som de åländska färgerna fanns representerade, glädjande nog med två IFK-idrottare på plats.

Sammanfattningsvis kan man säga att säsongen 2020 varit en säsong som bjudit på extraordinära utmaningar, men där enskilda IFK-idrottare ändå lyckats bjuda på imponerande insatser. Det fortsatt goda intresset för friidrott på juniorsidan bådar gott inför framtiden och den nya friidrottsarenan som beräknas stå klar under sommaren 2021 kommer erbjuda fina möjligheter att utveckla verksamheten, såväl ekonomiskt i form av ökade sponsorintäkter som idrottsligt. Styrelsen ser goda framtidsutsikter för verksamheten och tror att de nästkommande åren kommer att innebära ett lyft för friidrotten både inom IFK och på resten av Åland.

Styrelsen för IFK Mariehamns friidrottssektion

Kategorier:
Allmänt Friidrott